Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Veldcursus toepassing Handboek Ecohydrologische systeemanalyse in beekdallandschappen in de Rheezermaten bij de Vecht (Oost-Nederland)

Terug
Locatie
Contactpersoon
Linda van der Toorn (Waterschap Vechtstromen) en Rob van Dongen (Staatsbosbeheer)
Doelgroep
Aanvang cursus
09-10-2017 tot --

Begin juni is het Handboek Ecohydrologische Systeemanalyse in Beekdallandschappen gepresenteerd. Het handboek richt zich op de instrumenten om een goede systeemanalyse van het stroomgebied ten behoeve van ecologisch herstel op te stellen. Het gaat om het begrijpen van de processen die bijdragen aan het herstel van levensgemeenschappen in de beek en in het beekdal.

Om een kickstart te geven aan het gebruik van het handboek organiseren OBN en STOWA drie veldcursussen waarin per veldcursus een casus uitgediept wordt door de deelnemers (in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland). Centraal staat het leren gebruiken van het handboek bij het opstellen van een systeemanalyse voor het beekdal. Voor de alle drie casussen is een globale analyse gedaan van het systeem, de deelnemers gaan aan de slag met deze informatie en maken onder begeleiding een analyse op stroomgebieds- of standplaatsniveau.

Elke veldcursus staat onder begeleiding van Dolf Logemann, één van de auteurs van het handboek, en een terrein- en waterbeheerder die betrokken zijn bij de casus. In het geval van de veldcursus in de Rheezermaten bij de Vecht zijn dit Linda van der Toorn (Waterschap Vechtstromen) en Rob van Dongen (Staatsbosbeheer).

Programma veldcursus
De veldcursus wordt ingeleid door Dolf Logemann met een korte introductie van het handboek. Vervolgens geven Linda van Toorn en Rob van Dongen een introductie van de casus en nemen de deelnemers mee het veld in. Na de inleiding gaan deelnemers zelf aan de slag met het handboek en de informatiebundel van de Rheezermaten bij de Vecht .

Voorbereiding
Voor elke veldcursus wordt een aantal uur voorbereiding gevraagd van de deelnemers. De deelnemers wordt gevraagd van te voren de informatiebundel van de casus en een aantal hoofdstukken uit het Handboek Ecohydrologische systeemanalyse in beekdallandschappen te lezen.
Elke veldcursus heeft plek voor 20 deelnemers.

Aanmelden
LET OP: iedereen kan zich voor deze cursus aanmelden. Voor medewerkers van  waterschappen, overheden en terrein- en natuurbeherende organisaties is de cursus kosteloos. Van andere partijen wordt een bijdrage van €350,- gevraagd. Hiervoor krijgt u na aanmelding een aparte factuur van STOWA.


>AANMELDEN VELDCURSUS OOST

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief rechtsboven op onze homepage.